ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΟΥ ΒΡΑΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΙ

Τα παιδιά που «μεγάλωσαν νωρίς»

Παιδιά που βιάστηκαν να προσπεράσουν τα «θέλω» τους και το παιχνίδι τους για να «περάσουν» σε ρόλους ενηλίκων, έχουν υποστεί μια ύπουλη μορφή κακοποίησης και δεν έχουν κανένα στήριγμα. Μία μορφή κακοποίησης που δεν «ακούγεται» συχνά παρόλα αυτά είναι εξίσου σοβαρή είναι η συναισθηματική, που μπορεί να περιλαμβάνει ντροπή, απόρριψη, απομόνωση, τρομοκράτηση και αγνόηση. Αυτό συμβαίνει όταν σε κάποιες περιπτώσεις οι γονείς δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας μέσα στην οικογένεια, καθώς ντρέπονται που το παιδί τους είναι «διαφορετικό» από τα άλλα, διαφορετικότητα που μπορεί να αφορά ειδική ικανότητα, δυσκολία συναισθηματικής φύσεως ή ψυχική διαταραχή. Ο συνδυασμός με την απόρριψη και την αγνόηση, προκαλεί σοβαρές συνέπειες στην ψυχική τους υγεία στην παιδική, την εφηβική αλλά και την ενήλικη ζωή τους. Πολλές φορές τα παιδιά αυτά πέρα από το οικογενειακό περιβάλλον έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κοινωνικό στιγματισμό από τον περίγυρο, κοινωνικός στιγματισμός που συνήθως συνεχίζεται και στην εφηβεία και ίσως στην ενήλικη ζωή. Συνέπειες της παιδικής κακοποίησης στην ενήλικη ζωή, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, οι δυσκολίες στις σχέσεις, η υπερβολική αυτοκριτική και η κοινωνική απομόνωση που παρεμβαίνουν στην καθημερινή λειτουργία και ψυχική υγεία του ατόμου.

Στόχος μας

Να εφαρμόσουμε όσες περισσότερες δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης μπορούμε, για να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να καταλάβουν πόσο βλαβερή είναι η κακοποίηση και πόσο οδυνηρές συνέπειες μπορεί να έχει στη σωματική και ψυχική υγεία.
Ενδιαφέρουσα προσπάθεια για την ευαισθητοποίηση γύρω από τις ψυχικές ασθένειες και το κοινωνικό στίγμα, είναι η προβολή της ταινίας «Οι μάσκες που βραδιάζουν το πρωί» της Μαρίας Σβολιαντοπούλου, υπεύθυνης της ομάδας εθελοντών στην Όαση. Πριν την προβολή της ταινίας, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Ηρακλείου, στο οποίο συμμετέχει ως μέλος η εθελοντική μας οργάνωση.

Το έργο

Πέντε άτομα. Πέντε διαφορετικές προσωπικότητες. Πέντε διαφορετικές ιστορίες. Έχουν κάτι κοινό. Κάτι το οποίο τους φοβίζει. Κάτι που τους οδηγεί στα άκρα. Τι είναι αυτό που τους σταματάει; Και τι αυτό που τους ωθεί στο να φτάσουν στα όρια;
Στην ταινία συμμετέχουν εθελοντικά 42 άτομα. Κύριος σκοπός της ταινίας είναι, να δώσει δύναμη σε όσους ανθρώπους περήφανα μάχονται καθημερινά με κάποιο είδος ψυχικής ασθένειας, όπως επίσης να δείξει ότι το στίγμα, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να μας κάνει πιο απόμακρους από τα στοιχεία που μπορούν να μας ονομάσουν «ανθρώπους».

Αντί εισιτηρίου θα υπάρχει ένας κουμπαράς στην είσοδο, για όσους θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθειά μας για την παιδική φροντίδα και ασφάλεια στην Κρήτη!

Το στίγμα