Παγκόσμια ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού
Εκατοντάδες παιδιά κακοποιούνται καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι αναγκασμένα να δέχονται τη βία, την ψυχολογική φθορά και τη σεξουαλική κακοποίηση από τους συγγενείς, τους φίλους και τους γείτονες, αγνώστους στον δρόμο ή και από τους ίδιους τους γονείς, ένα φαινόμενο τραγικό και ασύλληπτο στο μυαλό του ανθρώπου. Το αναντίρρητο γεγονός είναι πως η κακοποίηση αφήνει γερά τα σημάδια της στην ευαίσθητη και ευάλωτη παιδική ψυχή και οι γονείς οφείλουν να είναι σε εγρήγορση αλλά και πλήρως ενημερωμένοι για τις ενδείξεις κακοποίησης ώστε να επέμβουν άμεσα. Τα παιδιά που έχουν δεχτεί κακοποίηση αρνούνται να μιλήσουν, φοβούνται πως ο δράστης θα τα τιμωρήσει και θα τα βασανίσει ακόμα περισσότερο αλλά και η ντροπή που αισθάνονται θεωρώντας πως έδωσαν αφορμή για να τους συμβεί αυτό το γεγονός και πως τα ίδια φταίνε ολοκληρωτικά τα κάνει να σιωπούν και να λένε ψέματα.
Ξένια Κύργιου, φοιτήτρια κοινωνικής εργασίας (ΕΛΜΕΠΑ), εθελόντρια στην ΟΑΣΗ
Δικαιώματα του παιδιού… ας υπογραμμίσουμε κάποια από αυτά. Βασικά δικαιώματα ώστε να υπάρχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής είναι η παροχή ασφαλούς στέγης, η σίτιση και η φροντίδα του παιδιού από την ατομική υγιεινή, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ένδυση/υπόδηση ως και την συναισθηματική ενασχόληση του γονέα/ κηδεμόνα με το παιδί,. Έπειτα σε ατομικό επίπεδο είναι η ελευθέρια έκφρασης & γνώμης, η ιδιωτικότητα, η αποδοχή της ταυτότητας του παιδιού, το παιχνίδι και η εκπαίδευση. Γνωρίζοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών μπορούμε όλοι να καταλάβουμε πότε κι πως αυτά παραβιάζονται & να βοηθήσουμε.
Εύα Στρατάκη, ψυχολόγος, εθελόντρια στην ΟΑΣΗ
Όταν αναφερόμαστε σε παιδική κακοποίηση δεν πρόκειται μόνο για την δράση ενός ενήλικα που οδηγεί σε σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική βία, σε αμέλεια, ιατρική αμέλεια και μεγάλο ρίσκο να πάθει το οτιδήποτε κακό το παιδί, αλλά και στην αποτυχία του ενήλικα να αναλάβει δράση όταν ήδη συμβαίνουν τα προαναφερόμενα. Οι συνέπειες αυτού του κοινωνικού φαινομένου είναι τραυματικές για μια παιδική ψυχή. Γιατί λοιπόν δεν αντιδράμε; Ας σταματήσουμε την παιδική κακοποίηση σπάζοντας την σιωπή, όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης απέναντι στους ενήλικες του μέλλοντος, ας τους βοηθήσουμε αρχίσουν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.
Αλεξάνδρα Κάππα, φοιτήτρια κοινωνικής εργασίας (ΕΛΜΕΠΑ), εθελόντρια στην ΟΑΣΗ
Τα παιδιά είναι το μέλλον κάθε πολιτισμένης κοινωνίας. Και σε τι μέλλον να ελπίζουμε αν δεν φροντίζουμε να μεγαλώνουν με ολοκληρωμένα και υγιή πρότυπα, αν δεν τους μαθαίνουμε να μιλούν για όσα τους συμβαίνουν, αν δεν τους εμπνέουμε εμπιστοσύνη; Όλα αυτά επιτυγχάνονται με πολύ κόπο και προσπάθεια και κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο το να φέρνεις ενα παιδι στον κόσμο είναι τεράστια ευθύνη απέναντι στον εαυτό σου, σε αυτα τα παιδιά και την κοινωνία. Είμαστε σαν μια αλυσίδα, που αν ένας της κρίκος δεν λειτουργεί σωστά, τότε η αξία όλης της αλυσίδας καταστρέφεται. Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, φροντίδα και προστασία και είμαστε υποχρεωμένοι να τους τα δίνουμε. Είναι οφειλή και όχι δικαίωμα! Για ένα καλύτερο αύριο η ελπίδα είναι τα παιδιά! Και χωρίς ελπίδα κανείς δεν προχωράει μπροστά, δεν εξελίσσεται, δεν ονειρεύεται!
Κορίνα Ντάβαρη, κοινωνική λειτουργός, εθελόντρια στην ΟΑΣΗ
Μοιράσου την ιστορία σου
Η δική σου ιστορία μπορεί να δώσει ελπίδα, μπορεί να σταθεί η αφορμή, μπορεί να κινητοποιήσει, μπορεί ακόμη και να ενώσει δυνάμεις, φωνές, ιστορίες, ώστε όλες μαζί να γίνουν μία σαρωτική δύναμη που θα αντιστρέψει το φαινόμενο της βίας στα παιδιά. Κατάθεσε τη δική σου ιστορία. Πληκτρολόγησέ την. Κάνε τον πόνο σου δύναμη και βρες συνοδοιπόρους.
Κάθε ιστορία θα δημοσιεύεται με όσα στοιχεία εσύ επιθυμείς να φανούν, ανώνυμα ή όχι.
Γίνε η φωνή μας
Εάν οι δράσεις μας σε βρίσκουν σύμφωνο και θέλεις να τις διαδώσεις, μοίρασε τες στους φίλους σου, στους γνωστούς σου, στο κοινό που θεωρείς ότι θα ευαισθητοποιηθεί.
Ερχόμαστε κοντά σου
Εάν εργάζεστε σε σχολείο, σε αθλητικό σύλλογο ή άλλο ή σε κάποια οργάνωση που ασχολείται με παιδιά θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να συμβάλετε στην προστασία παιδιών που κινδυνεύουν, θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα μικρά παιδιά να αυτό-προστατεύονται από το ενδεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης, στείλτε μας μήνυμα ή καλέστε μας προκειμένου να οργανώσουμε από κοινού την ενημέρωση που χρειάζεστε.