Λίγα λόγια για μια εθελοντική ομάδα διαμάντι που προσφέρει “αθόρυβα” αλλά αξίζει να ακουστεί.
Γνώρισα την Όαση στο Ηράκλειο της Κρήτης πρώτη χρονιά ως πρωτοετής στο πανεπιστήμιο και σήμερα σχεδόν έξι χρόνια μετά, παρότι πλέον δεν ζω στο Ηράκλειο, δεν μπορώ και δεν θέλω να την βγάλω από την καρδιά και την σκέψη μου.
Άνθρωποι, επαγγελματίες και μη, όλοι με πραγματικό ενδιαφέρον και γνώσεις που συνεχώς εξελίσσονται. Η όαση από το 2003 ασχολείται με την παιδική κακοποίηση και παραμέληση εντός αλλά και εκτός Κρήτης. Οι δράσεις της στοχεύουν στην πρόληψη με στόχο μια πιο “φωτεινή” κοινωνία αλλά και στην αντιμετώπιση καταστάσεων που δυστυχώς κάποιες φορές είναι αναπόφευκτη. Στηρίζει οικογένειες, παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη με στόχο την ενδυνάμωση των πολιτών έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν, δημιουργεί διασυνδέσεις για τα άτομα με την κοινότητα, οι εθελοντές της αναλαμβάνουν να βοηθήσουν παιδιά οικογενειών με τις σχολικές τους υποχρεώσεις και όχι μόνο. Επιπλέον, έχει ενεργή γραμμή SOS, έτσι ώστε να γίνονται καταγγελιες, οι άνθρωποι να ενημερώνονται για την σωστή νομική οδό και να ενθαρρύνονται να αναφερθούν στις αρχές νικώντας τον φόβο της καταγγελίας η να ζητούν υποστήριξη. Τρέχει δύο προγράμματα το παιδί σε κίνδυνο και τον οδικό πολιτισμό, για παιδιά και ενήλικες, που στόχο έχουν την πρόληψη της κακοποίησης και των οδικών ατυχημάτων – δυστυχημάτων και την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από βιωματικές εμπειρίες και πολλές πολλές άλλες δράσεις που θα χρειάζονταν “σελίδες” να αναφέρω. Αυτό που κάνει την οαση ξεχωριστή είναι οι άνθρωποι της, η θέληση τους για ένα πιο φωτεινό αύριο και για περισσότερα παιδικά χαμόγελα. Σας ευχαριστώ όλους για όσα μου προσφέρατε όλα αυτά τα χρόνια, έμαθα πολλά, είδα πολλά και έβαλα και εγώ το λιθαράκι μου σε αυτό το υπέροχο έργο.
Υπάρχει για όλους εκεί έξω μια όαση για αυτό μην φοβάστε να την αναζητήσετε η να βοηθήσετε άλλους να φτάσουν εκεί. Η δική μου Όαση είναι μια!
Ιωάννα Π., ετών 24, κοινωνική λειτουργός, εθελόντρια στην ΟΑΣΗ