8 ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΓΝΟΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ BULLYING

1. Πάνω από 3.2 εκατομμύρια μαθητές πέφτουν θύματα bullying κάθε χρόνο.
2. Περίπου 160.000 έφηβοι επιλέγουν να κάνουν κοπάνα από το σχολείο καθημερινά εξαιτίας του bullying.
3. Πάνω από 67% των μαθητών πιστεύουν ότι το σχολείο δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στα περιστατικά bullying, με ένα υψηλό ποσοστό να θεωρεί ότι η βοήθεια των ενηλίκων είναι ανεπαρκής.
4. Ένας στους 4 εκπαιδευτικούς δεν εντοπίζουν περιστατικά bullying και θα επέμβουν μόνο στο 4% των περιπτώσεων.
5. Έως την ηλικία των 14, λιγότερο από το 30% των αγοριών και το 40% των κοριτσιών πρόκειται να μιλήσουν στους συνομήλικους τους για το bullying.
6. Περισσότερο από 71% των μαθητών αναφέρουν περιστατικά bullying στο σχολείο τους.
7. Ένας στους δέκα μαθητές, αλλάζει σχολείο εξαιτίας του επαναλαμβανόμενου bullying.
8. Το σωματικό bullying αυξάνεται στο δημοτικό, φτάνει στο αποκορύφωμα του και μειώνεται στο λύκειο. Το λεκτικό, από την άλλη πλευρά, παραμένει συνεχές.

Το bullying είναι ανεπιθύμητη, επιθετική συμπεριφορά ανάμεσα σε μαθητές σχολικής ηλικίας, το οποίο περιλαμβάνει κάποιου είδους ανισορροπία ισχύος. Η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται με το χρόνο. Και τα δύο μέλη, ο μαθητής που ασκεί και ο μαθητής που υφίσταται bullying, ενδέχεται να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

Είναι υποχρέωση γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών, αλλά και όλων μας, να γνωρίζουμε πως να αναγνωρίζουμε περιστατικά bullying γύρω μας, αλλά και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με τη δική μας παρέμβαση. Η άγνοια και η αδράνεια, είναι ο νούμερο #1 σύμμαχος των περιστατικών βίας -λεκτικής ή σωματικής- και η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι η δράση, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Μάρια Σαριδάκη, φιλόλογος, μέλος της Όασης