ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΣΙΩΠΗΛΑ …

«Την ίδια αγωνία που έχετε για το παιδί σας να μην γίνει θύμα, την ίδια αγωνία να έχετε και για το παιδί σας για να μην γίνει θύτης» ήταν το μήνυμα του ιατροδικαστή Κρήτης, Αντώνη Παπαδομανωλάκη κατά την ομιλία του στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε η «ΌΑΣΗ του Παιδιού» ενόψει της παγκόσμιας ημέρας παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου με θέμα «παιδί σε κίνδυνο».

Ο ιατροδικαστής αναφέρθηκε στην πολύκροτη υπόθεση του παιδεραστή στο Ρέθυμνο, Νίκου Σειραγάκη, την οποία χειρίστηκε καθώς κλήθηκε να εξετάσει τα ανήλικα θύματα αλλά και τον ίδιο τον δράστη. «Σε καμία περίπτωση δεν λέω ότι πρέπει να μείνει ατιμώρητος. Φυσικά και πρέπει να υπάρξει τιμωρία αλλά θα πρέπει να διερευνήσουμε γιατί αυτός ο άνθρωπος έφθασε σε αυτό το σημείο. Δεν το γέννησε τέρας. Μάνα τον γέννησε. Τι συνέβη λοιπόν; Τί μεσολάβησε;».

Ενδιαφέρουσα υπήρξε και η εισήγηση της αστυνόμου α΄του γραφείου ανηλίκων της Ασφάλειας Ηρακλείου, Ευαγγελίας Πετρακάκη, η οποία αναφέρθηκε στις δυσκολίες της προανάκρισης λόγω κυρίως του πέπλου σιωπής που επικρατεί σε πολλές περιπτώσεις. Αναφέρθηκε επίσης στους κινδύνους του διαδικτύου, καλώντας τους ανήλικους και τους γονείς να μπλοκάρουν άμεσα τα πρόσωπα που στέλνουν περίεργα μηνύματα ή συζητήσεις με υπονοούμενα.

Η παιδοψυχολόγος, Στέλλα Αρναούτογλου τόνισε ότι ένας γονέας μπορεί να αντιληφθεί τα ίχνη κακοποίησης, αρκεί να είναι κοντά στο παιδί του. Επισήμανε ότι πολλές φορές παιδιά αποφεύγουν να μιλήσουν στους γονείς τους για να τους προστατεύσουν. Φοβούνται ότι η μητέρα τους δεν θα το αντέξει ή ότι ο πατέρας τους θα πάει να σκοτώσει τον δράστη και έτσι σιωπούν.

Η δικηγόρος, Σούλα Σιδέρη- Δαμανάκη αναφέρθηκε από την πλευρά της στο ισχύον νομικό πλαίσιο το οποίο χαρακτήρισε επαρκές υπό τον απαραίτητο όρο της κοινωνικής ευαισθησίας που δεν περιορίζεται μόνο στο σπίτι μας.

«Ένα παιδί υποφέρει σιωπηλά και έχει ανάγκη τη βοήθεια μας. Όλοι έχουμε τη δύναμη να το σταματήσουμε. Εάν δεν το σταματήσεις εσύ…τότε ποιος;» ήταν το μήνυμα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της ΟΑΣΗΣ του παιδιού, Γιώργου Κανάκη.

Σημειώνεται ότι η ημερίδα έγινε σε συνεργασία με τον σύλλογο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δομίνικος Θεοτοκόπουλος».

Πηγή www.cretalive.gr