ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ …
Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) του Δήμου Ηρακλείου, ένας θεσμός που λειτουργεί στην πόλη μας από το 2012, έχει ως σκοπό του την καταγραφή, τη διερεύνηση αναγκών των μελών των μεταναστευτικών ομάδων που κατοικούν μόνιμα στο Δήμο αλλά και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων με στόχο την ομαλή συνύπαρξή τους με το ντόπιο πληθυσμό.
Στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης του ΣΕΜ είναι η συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε διάλογο με Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων των σχολείων της πόλης μας για την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το θέμα της διαπολιτισμικότητας και την αποδοχή της διαφορετικότητας, κάτι που τα παιδιά μας ήδη βιώνουν μέσα από τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχα προγράμματα εντός των σχολικών δραστηριοτήτων τους.
«Με αφορμή μία ταινία …», κλήθηκαν οι Γονείς του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου, 2ου, 8ου και Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου να συμμετέχουν σε συνάντηση της Δευτέρας 3 Απριλίου 2017 για να μοιραστούν προβληματισμούς, σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με το θέμα της διαφορετικότητας, ένα θέμα διαχρονικό και αιώνιο, όμως τόσο έντονο σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.
«Αγάπα τον άνθρωπο γιατί είσαι εσύ…», ένα απόφθεγμα του Νίκου Καζαντζάκη, το οποίο κυριάρχησε στην δράση αυτή. Η διαφορετικότητα περιλαμβάνει τα προσωπικά στοιχεία ενός ατόμου που το διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα άτομα. Αποτελεί απαραίτητο στοιχείο το οποίο δίνει χρώμα και νόημα στη ζωή μας.
Στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη της διαφορετικότητας μιας συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας, αυτής των προσφύγων αλλά και η ευαισθητοποίηση σχετικά με το ζήτημα των προσφύγων που έχουν έρθει και για όσους αναμένεται να έρθουν μέσα στο επόμενο διάστημα στην Περιφέρεια της Κρήτης.
Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση επιτεύχθηκαν μέσα από ένα «βιωματικό παιχνίδι» αλλά και την προβολή ενός βίντεο της Actionaid «Μια ιστορία που θα σε εκπλήξει». Στο βιωματικό τα άτομα χωρίστηκαν σε δύο μεγάλες ομάδες αρχικά, των τόπων αφετηρίας (πόλεμος) και προορισμού (ειρήνης) των προσφύγων και στη συνέχεια σε υποομάδες με διαφορετικούς ρόλους, από τις οποίες βγήκε και η ομάδα των προσφύγων που ταξίδεψε για την Ελλάδα. Έπειτα η κάθε ομάδα μίλησε σε δημοσιογράφο για τον τρόπο που βίωσε την κάθε συνθήκη. Με αυτό τον τρόπο βρέθηκαν αντιμέτωποι με καταστάσεις που ποτέ τους δεν είχαν φανταστεί και τις μοιράστηκαν με όλους. Τα συναισθήματα που επικράτησαν ήταν ανάμεικτα.
Έγινε ιδιαίτερα εμφανές πόσο δύσκολο είναι για τους πρόσφυγες να φύγουν από την πατρίδα τους αφήνοντας πίσω τους ανθρώπους και πράγματα, με έντονα τα συναισθήματα φόβου, μοναξιάς, λύπης και αβεβαιότητας για το μέλλον. Επίσης αναδύθηκαν οι δυσκολίες του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί το κύμα των προσφύγων αλλά και ο σημαντικός ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς και όλων των ευαισθητοποιημένων πολιτών αλλά και αυτών που έχουν αντίθετη άποψη.
Στην εποχή μας και στον τόπο μας το αίσθημα της ξενοφοβίας βρίσκεται δυστυχώς σε άνοδο. Οι διακρίσεις εκδηλώνονται συχνά με επεισόδια απόρριψης. Θύματα των διακρίσεων είναι και οι πρόσφυγες. Ωστόσο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πρόσφυγες είναι και αυτοί άνθρωποι που όπως όλοι μας αξίζουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πέρασε ευδιάκριτα μέσα από την δράση που πραγματοποιήθηκε, μήνυμα που θα πρέπει να περάσει σε όλους τους πολίτες της κοινωνίας μας, ξεκινώντας από τα σχολεία.
Ακολούθησε το βιωματικό με αφορμή της ταινίας της Actionaid «Μια ιστορία που θα σε εκπλήξει», όπου δόθηκαν κάρτες με τα λόγια στους συμμετέχοντες ζητώντας τους να διαβάσουν για εμάς αποσπάσματα της ιστορίας και τους ρωτήσαμε σε ποιον πιστεύουν ότι ανήκει αυτή η ιστορία. Όλοι υπέθεσαν ότι είναι η ιστορία των προσφύγων της Συρίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ. Μετά ακολούθησε η προβολή της ταινίας, όπου αποκαλύπτεται ότι αφορά την ιστορία της 22χρονης Μαρίας Λεονταρίδου που αναγκάστηκε το 1922 να αφήσει την πατρίδα της και να έρθει πρόσφυγας στη Λέσβο με μια βάρκα. Το μήνυμά είναι ξεκάθαρο: «Πρόσφυγες ήμασταν. Πρόσφυγες είναι. Πρόσφυγας θα μπορούσε να γίνει ο καθένας μας.» Είμαστε δίπλα τους.
Τα βιωματικά στηρίχθηκαν σε μία ιδέα της ομάδας μας και ολοκληρώθηκαν από συντονιστές/εθελοντές της ομάδας με την συμμετοχή όλων που παραβρέθηκαν στην επιτυχημένη αυτή δράση, γονείς, δασκάλους, παιδιά!